Duurzaamheid in de Zorg: Hoe Huisartsenpraktijken Hun Praktijk Kunnen Verduurzamen

Duurzaamheid in de Zorg: Hoe Huisartsenpraktijken Hun Praktijk Kunnen Verduurzamen

Wist jij dat de gezondheidszorg verantwoordelijk is voor 7% van de totale CO₂-uitstoot in Nederland. Niet voor niet is duurzaamheid een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in verschillende sectoren, en de gezondheidszorg is daar geen uitzondering op. Duurzaamheid in de zorg gaat niet alleen over milieubewustzijn, maar ook over het efficiënter en effectiever maken van de zorgverlening. In dit artikel gaan we kijken naar hoe huisartsenpraktijken hun praktijk kunnen verduurzamen, en hoe dit kan bijdragen aan duurzaamheid in de zorg.
 

Duurzame Gebouwen en Infrastructuur

Een belangrijke stap om duurzaamheid in de zorg te bevorderen, is het verduurzamen van de fysieke praktijkruimte. Huisartsenpraktijken kunnen investeren in energiezuinige verlichting, verwarming en koelingssystemen. Daarnaast kunnen ze overwegen om zonnepanelen te installeren om hun eigen elektriciteit op te wekken. Dit vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk, maar kan ook kostenbesparingen opleveren op de lange termijn.
 

Digitale Systemen zoals SaaS (Software as a Service)-oplossingen

Een andere manier om duurzaamheid in de zorg te integreren is het gebruik van digitale systemen, een bekend voorbeeld hiervan is het elektronische patiëntendossiers (EPD). Het digitaliseren van medische gegevens vermindert het gebruik van papier en draagt bij aan een efficiëntere gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. Het EPD is echter slechts één voorbeeld, veel digitale systemen dragen bij aan het verminderen van de administratieve, maar ook de behoefte aan opslagruimte voor papieren dossiers. Bij het zoeken naar een geschikt systeem voor jouw huisartsenpraktijk, is het belangrijk om te letten op systemen die makkelijk zijn in het gebruik, voldoen aan strenge veiligheidseisen en dat je met de aanschaf niet vastzit aan enorm kostbare licenties.
 

Telemedicine en E-health

Duurzaamheid in de zorg kan ook worden bevorderd door het bevorderen van telemedicine en e-health oplossingen. Hierdoor kunnen patiënten consulten met hun huisarts online doen, wat reistijd en -kosten bespaart. Bovendien vermindert dit de CO₂-uitstoot die gepaard gaat met woon-werkverkeer naar de praktijk. Het implementeren van deze technologieën kan de zorg toegankelijker maken en tegelijkertijd duurzamer.
 

Recycling en Afvalbeheer

Een praktische manier om duurzaamheid in huisartsenpraktijken te integreren is het implementeren van een goed afvalbeheerplan. Dit omvat het scheiden en recyclen van afvalstoffen, het verminderen van het gebruik van single-use plastic en het zorgen voor een milieuvriendelijke verwijdering van medisch afval. Denk hierbij ook eens aan biologisch afbreekbare medische handschoenen. Latex is in tegenstelling tot Vinyl en Nitril het meest biologisch afbreekbaar. Toch wordt Nitril tegenwoordig steeds populairder vanwege mogelijke Latex allergieën. Goed om te weten dat er tegenwoordig ook biologisch afbreekbare Nitril handschoenen bestaan. Het verminderen van de hoeveelheid afval die in zijn algemeenheid wordt gegenereerd, draagt bij aan een groenere praktijk.
 

Gebruik van Elektronische Apparaten

Als mens houden we van gemak, het is dan ook handig om apparatuur aan te laten of op sluimerstand te laten staan. Dit maakt het mogelijk om het apparaat snel weer te activeren zonder de volledige opstartprocedure te doorlopen. Dit kan handig zijn als je snel aan de slag wilt zonder te wachten tot het apparaat is opgestart. Maar wist jij dat je met het volledig uitschakelen van apparatuur (computers, beeldschermen, printers) aan het eind van de dag, zo’n 300 kWh per jaar kunt besparen? Dit komt neer op ±€45 per spreekkamer per jaar.
 

Educatie en Bewustwording

Tot slot is educatie van zowel het personeel als de patiënten essentieel voor duurzaamheid in de zorg. Huisartsenpraktijken kunnen bewustwordingscampagnes opzetten om zowel medewerkers als patiënten te informeren over de voordelen van duurzame praktijken. Dit kan onder meer het verminderen van verspilling van hulpbronnen en het promoten van gezonde levensstijlkeuzes zijn.
 

In conclusie, duurzaamheid in de zorg is van cruciaal belang om de gezondheidszorgsector te moderniseren en te verbeteren. Huisartsenpraktijken kunnen een actieve rol spelen in het bevorderen van duurzaamheid door middel van groene infrastructuur, digitalisering, telemedicine, afvalbeheer, letten op het gebruik van elektronische apparatuur en educatie. Door deze stappen te zetten, dragen ze niet alleen bij aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk, maar verbeteren ze ook de kwaliteit van zorg die ze aan hun patiënten bieden.
 

SaaSzorg volledig groen

Onder het mom: “Doe wat je verkondigt”, is het goed om aan te geven dat SaaSzorg volledig groen opereert. Onze SaaS-diensten zijn webbased, de elektriciteit die nodig is voor het gebruik van de apparatuur, wordt volledig opgewekt met zonne-energie. Daarnaast worden al onze diensten volledig digitaal (paperless) aangeboden.

Top