Tips voor een soepele doorstroom tijdens het vaccineren
Inmiddels is de griepcampagne in volle gang. Sommige huisartsen zijn al volop aan het vaccineren, bij anderen gaan de laatste uitnodigingen de deur uit richting patiënten, klaar om ook aan de slag te gaan.
Ter voorbereiding op zo’n vaccinatiedag hebben we een aantal tips die ervoor zorgen dat het vaccineren zelf zo soepel mogelijk verloopt. Voor jou prettig, maar zeker zo prettig voor jouw patiënten, zodat zij niet te lang hoeven te wachten.
1. Extra persoon voor het inscannen van de patiëntgegevens
Naast een of meerdere personen voor het vaccineren, de huisarts(en) en doktersassistent(en), is het fijn om (afhankelijk van de grootte van de opkomst) minimaal een persoon extra te hebben die alle gegevens van de patiënten inscant zodat het direct in het HIS verwerkt wordt. Dit scheelt enorm veel tijd aan administratie rechttrekken achteraf.
2. Scanner(s) en laptop(s) klaarzetten
Om de gegevens direct in te kunnen scannen zijn er barcode of QR-code scanners noodzakelijk die verbonden zijn met een laptop. Zorg ervoor dat je met de juiste gegevens ingelogd bent en test dit voor aanvang van de patiënten. Tevens dient de laptop ervoor om patiënten op te kunnen zoeken, die geen brief mee hebben gebracht. Zo worden de gegevens van de patiënt in kwestie toch meteen op de juiste manier verwerkt.
3. Vaccinaties uit de koeling halen
Bij het bestellen van de vaccinaties, heb jij al gekeken of je wellicht nog Pneumokokkenvaccinaties van vorig jaar op voorraad hebt en of deze nog houdbaar zijn. Indien je nog overgebleven houdbare vaccinaties hebt is het uiteraard zaak dat deze eerst gebruikt worden. Aangezien Griepvaccinaties aan het einde van de griepcampagne standaard vernietigd dienen te worden, weet jij zeker dat deze bruikbaar zijn.
1 tot 2 uur van tevoren kunnen de vaccinaties uit de koeling worden gehaald en de naalden opgezet worden.
Indien jij werkt met onze Vaccinatieplanner dienst, kun je exact zien hoeveel patiënten je die dag verwacht, toch adviseren we om standaard 5% minder vaccinaties uit de koeling te halen in verband met no-shows. Indien je hier niet mee werkt, zorg dan dat je niet direct te veel vaccinaties uit de koeling legt, het zou zonde zijn als deze verspild worden.
4. De ruimte inrichten voor een goede doorstroom
Zorg dat je de incheck-gelegenheid ruim voor de prikkers positioneert en dat het duidelijk is voor patiënten zich daar eerst aan te melden alvorens ze gevaccineerd worden.
Ongeacht of jij in eigen praktijk of locatie elders gaat vaccineren, is het goed om te kijken naar de inrichting van de ruimte. Kunnen patiënten gemakkelijk in- en uitlopen zonder elkaar in de weg te staan? Indien mensen nog even moeten wachten, bijvoorbeeld patiënten die te vroeg komen, is er een mogelijkheid om te zitten voor patiënten die moeilijk te been zijn?
Zorg tevens ook voor een of meerdere stoelen bij de prikplek voor mensen die niet lang kunnen staan, of bang zijn flauw te vallen.
5. Privacy ruimte
Kijk of het mogelijk is om een plekje voor privacy te creëren. Bijvoorbeeld voor mensen die zowel de Pneumokokken- als de Griepvaccinatie krijgen, maar er in één arm niet gespoten mag worden, vanwege borstkanker, dat ze ook een vaccinatie in de bil kunnen krijgen. Tevens is een privacy ruimte ook fijn als er wat jongere kinderen gevaccineerd dienen te worden.
6. Prikstations op orde
Zorg voor voldoende naaldencontainers, het liefst 1 per persoon. Daarnaast voldoende deppertjes, pleisters en prullenbakken. Handalcohol zodat de handen tussendoor ontsmet kunnen worden of als er met handschoenen geprikt wordt zorgen voor extra handschoenen om tussendoor eens te wisselen.
7. Anafylaxie set
Er dient te allen tijde een arts aanwezig te zijn met een anafylaxie set bij de hand voor het geval iemand een reactie krijgt op de griepspuit.
Hopelijk heb jij iets aan deze tips, we wensen je hoe dan ook een soepele vaccinatiedag of dagen toe