Week van de werkstress: Verzuim zorgsector 9 procent hoger

Week van de werkstress: Verzuim zorgsector 9 procent hoger

11 t/m 15 november is het de Week van de Werkstress. Een groot topic dat een duidelijke relatie heeft met het verzuim van medewerkers. Als we kijken naar de cijfers van de afgelopen 5 jaar (van 2019 t/m 2023), dan zien we dat het totale verzuimpercentage door stressklachten ligt op 24,9%, aldus de cijfers van het CBS.
 

Het verzuimpercentage door stressklachten ligt binnen de zorg nog eens 9,1% hoger. De reden dat de stress klachten binnen de zorg zoveel hoger ligt, heeft verschillende oorzaken. Onder andere deze oorzaken spelen hierin mee:
 

  • Personeelstekorten: Door een aanhoudend tekort aan zorgpersoneel moeten medewerkers vaak langere uren werken en extra diensten draaien. Dit leidt tot overbelasting en vermoeidheid, wat het risico op stress en verzuim verhoogt.
  • Emotionele belasting: Zorgmedewerkers worden vaak geconfronteerd met lastige, emotioneel uitdagende situaties, zoals ernstige ziekte, overlijden en intensieve zorgverlening. Dit kan emotioneel belastend zijn en bijdragen aan mentale stress.
  • Administratieve lasten: Veel zorgmedewerkers geven aan dat administratieve taken zoals rapportages en dossierbeheer steeds meer tijd innemen. Dit vermindert de tijd die ze kunnen besteden aan directe zorg, wat bijdraagt aan gevoelens van frustratie en stress.
  • Toenemende zorgvraag: Door de vergrijzing en toename van chronische ziekten stijgt de zorgvraag, wat de werkdruk nog verder verhoogt. Dit legt extra druk op een al overbelaste sector en draagt bij aan het verzuim.
     

Ervaar jij stress binnen jouw praktijk of herken je collega’s hierin? Dan zou je kunnen kijken of jij iets aan bovenstaande punten zou kunnen doen om die stress te verlagen. 
 

Wellicht biedt een beroep doen op een waarnemer al verlichting. In deze blog lees je dat de Wet DBA geen belemmering hierin hoeft te zijn.
 

Als de administratieve last een veelgenoemde klacht is, kunnen onze diensten verlichting bieden. Speciaal ontworpen als plug & play software oplossing. Gemakkelijk in gebruik, bedoeld om jouw drukke werkleven makkelijker te maken.

 

Sociale veiligheid in de schijnwerpers tijdens Week van de Werkstress

Sociale veiligheid of beter gezegd het ontbreken hiervan op de werkvloer, is ook een belangrijke oorzaak voor werkstress met als gevolg (langdurig) verzuim, aldus Week van de Werkstress. Niet voor niets wordt dit topic dan ook in de schijnwerpers gezet tijdens Week van de Werkstress 2024.
 

Zij bieden een toolkit aan om sociale veiligheid op de werkvloer te stimuleren. Binnen deze toolkit vind je niet alleen tips en tools om aan de slag te gaan met het onderwerp sociale veiligheid, maar ook hoe je om kunt gaan met werkstress.
 

Zeker de moeite waard om eens naar te kijken. Gelukkige werknemers zijn immers o.a. gemotiveerder, creatiever en hebben een betere gezondheid

Top