Wereld Gezondheidsdag: Gezonde leefstijl ter preventie van chronische aandoeningen

Wereld Gezondheidsdag: Gezonde leefstijl ter preventie van chronische aandoeningen

Wereld Gezondheidsdag is een initiatief van World Health Organization sinds 1948. Een dag om stil te staan bij de impact van voeding, beweging en leefomstandigheden op onze gezondheid. Kortom, het hanteren van een gezonde leefstijl.
 

Gelukkig een thema dat steeds belangrijker wordt binnen huisartsenpraktijken maar nog belangrijker, een thema dat GELUKKIG steeds beter gedragen wordt in de maatschappij. Steeds meer mensen realiseren zich dat er een verband is tussen een gezonde leefstijl en algehele gezondheid.
 

Wat wordt verstaan onder een gezonde leefstijl?

De laatste jaren lijkt het wel een hype/containerbegrip, in vrijwel ieder tijdschrift gaat het erover of het komt terug in de media. Maar wat wordt er nu precies bedoeld met een gezonde leefstijl?
 

Een gezonde leefstijl is een balans tussen gezonde voeding, voldoende beweging en rust. Vooral dat laatste wordt nog weleens vergeten. Gezonde voeding wil niet zeggen dat je, wanneer je meer gaat letten op je leefstijl, alleen nog maar hoeft te leven op sla en wortels. Het gaat om een uitgebalanceerd dieet met de juiste verhouding tussen, koolhydraten, eiwitten en (gezonde) vetten. Uiteraard in combinatie met de juiste vitaminen en mineralen. Hoe meer kleur op je bord, hoe beter.
 

Gezonde leefstijl vermindert het risico op chronische aandoeningen

Ik zal mezelf een halt toe roepen, voordat ik doordraaf in de details, maar het is bewezen dat een gezonde leefstijl helpt bij het terugdringen en verminderen van pijntjes, kwaaltjes, vatbaar zijn voor verkoudheden etc. Tevens vermindert het het risico op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Studies tonen aan dat gezonde eet- en leefgewoonten het ziektevrije leven met tot tien jaar kunnen verlengen. [bron: Gezondheidswetenschap]
 

Daarnaast schreef het RIVM in 2009 al een artikel dat werknemers met een gezonde leefstijl minder vaak verzuimen op werk en een hogere arbeidsproductiviteit hebben.
 

Ook NHG geeft aan dat voorlichting belangrijk is. Zij schrijven: “Leefstijl is een belangrijke determinant voor ziekte en gezondheid. 18,5% van de Nederlandse ziektelast wordt veroorzaakt door leefstijlfactoren.” NHG biedt de NHG-praktijkhandleiding ‘Leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk’ aan. 
 

Steeds meer voorlichting door huisartsen

Niet voor niets dat steeds meer huisartsen voorlichting over een gezonde leefstijl inzetten ter preventie van, en verbetering van de gezondheid van patiënten. Geef jij al voorlichting?

Top